Dane
Dobrodošli u DANE

 
O SELU
SLIKE
OKOLNA MJESTA
UDALJENOST
ĆIĆARIJA
KUĆA NA PRODAJU

 

DANE
Dane su malo, pitoreskno istarsko selo smješteno podno vrhova Ćićarije. U selu se nalazi stotinjak kuća, od kojih je većina u ruševnom stanju. Kao dio botaničkog rezervata selo Dane je savršeno mjesto za odmor i opuštanje u neokaljanom miru ovoga kraja. Smještaj sela odličan je i za bavljenje rekreacijom i sportom.

SMJEŠTAJ
Selo Dane smješteno je na Ćićariji u Istri, blizu granice sa Republikom Slovenijom. Nalazi se na županijskoj cesti Lupoglav-Lanišće-Dane-Vodice. Najbliži grad u Hrvatskoj je Buzet, koji je udaljen manje od 10tak km. Najbliži grad u Sloveniji je Kopar. Selo se nalazi na 1014 metara nadmorske visine, te se na toj visino može osjetiti povjetarac koji se spušta sa okolnih vrhova.

STANOVNIŠTVO
U Danama ima 7 stalnih stanovnika. Uglavnom su starije dobi, žive mirnim životom, a bave se poljoprivredom. Tijekom vikenda i u vrijeme praznika u selo dolaze i ostali vlasnici kuća kako bi se opustili i uživali u prirodi i miru koje ovaj dio Istre pruža.

PRIRODA
Dane se nalazi u kotlini oktuženo gustom crnogoričnom šumom. Ovo područje dio je botaničkog rezervata koji se nalazi pod režimom zaštite prirodne baštine. Kraška polja u blizini sela bogata su fenomenima npr. vrtače, ponori, kamenjari, što čini ovo područje posebno zanimljivim. U šumama ima životinja karakterističnih za ove krajeve o kojima se brine lovčko društvo koje je vrlo aktivno u ovim krajevima, te u selu imaju i lovački dom.

POVIJEST
Kroz svoju dugu povijest stanovnici ovog sela mnogo su toga proživjeli i vidjeli. Najteži i najdramatičnji dio bio je za vijeme drugog svjetskig rata kad je njemačka čizma gazila ovim područjima. Njemački i talijanski okupatori spalili su 10.8.1944. do temelja ovo selo. Uništili su 55 stambenih kuća i 56 gospodarskih zgrada. Tome na spomen i danas stoji ploča u selu koju su 1984 godine podigli mještani sela. U selu se također nalazi i spomenik palim borcima, žrtvama fašističkog terora, koji su pali između 1943 i 1945 godine. Većina tadašnjeg stanovništva je tada napustila selo i nije se više vraćala.

AKTIVNOSTI
Zbog svog položaja Dane se nalaze na rutama mnogih postolova i zaljubljenika u prirodu. Mnoge agencije organiziraju planinarske rute kroz ovo selo. Osim planinarenja smještaj ovog sela pogodan je i za mountain bikeing, trekking ili free climbing, te ostale ekstremne sportove poput paragliding-a. U lovačkom domu redovno se održavaju različiti nacionalni i međunarodni susreti, koji ne okupljaju samo lovce, već i mlade alpiniste i druge.

ZANIMLJIVOSTI
Stanovnici sela Dane govorili su istrorumunjskim jezikom koji je danas u izumiranju. Povijesničari smartaju da su ovaj prostor, bježeći pred Turcima u 16. stoljeću, prvi naselili Vlaški pastiri koji su govorili rumunjski.


 
  Selo